Vrt ljekovitog bilja: Pod lipom – Tumpići 16

Biljke su dio nas, odnosno mi smo dio njih

Na adresi Veprinac Tumpići 16 formiran je dio okućnice sa ljekovitim biljem.Uz postojeći  bijeli put koji se proteže  do Plovanskog dola i ostalih planinarskih pravaca ovaj vrt sa ljekovitim biljem  predstavlja točku za odmorište i razgovor o samoniklom bilju.

Bavljenje uzgojem ljekovitih trava čine nas bogatijim i zadovoljnim a prijenos znanja na namjernike i posjetioce stvara se društo zaljubljenih u zelenilo.Pokušaj da se znanje prenosi i na najmlađe je za nas i pionirski posao ali se zdušno trudimo da u tome uspijemo.

Danas se preferira uzgoj ljekovitog bilja bez korištenja umjetnih gnojiva i insekticida (biološki uzgoj ili biodinamički uzgoj) ili sakupljanje na ekološki čistim područjima kako bi se izbjegli štetni učinci zagađenja, a kontrolirano branje, čuvanje i prerada bilja, osigurava zdravstvenu ispravnost i sigurnost bilja.Upravo ovaj vrt sa 250 različitih i bezbroj poznatih domaćih biljaka potencijalno mjesto za školu u prirodi što je bila i osnovna ideja na početku sadnji biljaka.

Biljke su donijete sa Učke izabrane po ključu ljekovitosti i posebnosti,Možete pogledati divlje biljke i dobavljene iz rasadnika .Očita je razlika pase treba držati divljih sorti.Na našem području možete naći i tri od pet poznatih vrsti veprine.

Bilje je posloženo u 25 manjih gredica birajući srodnost i podudarnost među biljkama.Biljkama koje traže hlad  omogućena je sadnja od voćkama i bambusima.Posebnost je i probna sadnja camellie sinensis koja je (čajevke) koja će pokazati mogućnost sadnje veće parcele za proizvodnju zelenog čaja u hrvata.

Vrt sa ljekovitim bilje,te berba divljih jedinki stvara osnov za proizvodnju i razvoj autohtonog priizvoda.dosad je razvijeno 30 proizvoda na temu Veprine i lokalnih biljaka sa okolnog područja  od 500-1300 m visine.

Vodi se briga o kukcima i životinjama u vrtu

Najvaznija je briga za mlade i šetače kojima je pripremljen edukacijski program u vidu predavanja školovanih predavača i prezentacija sadnji i održavanja bilja.Posebna pažnja se daje na determinaciju i korist svake jedinke za pojedine vrste bolesti i fitoterapije kao najstarije grane medicine.


 

Kružna edukacijska staza ljekovitog bilja oko Veprinca

Vrt ljekovitog bilja je samo dio cjelovite priče na šetnici koja kreće sa autobusnog stajališta u Tumpićimai ima sljedeće

Dionice:

 • Veprinac  autobus Centar Tumpići  dolazak  iz Matulja,Opatije i Rijeke
 • Staza veprine-edukaciska staza 700 m                45 min
            Pregled samoniklih biljaka  veprine uz stručno vođenje (odmor 15 min)
 • Vidikovac Brituh  pogled na Kvarner i Opatiju     30 min
            Vidikovac sa najljepšim pogledom na KVARNER (519 m)
 • Lokvina –staro pojilo   300 m2                              30 min
            Ostaci kamenog okruglog pojila i izvora pitke vode  datirano iz 15 st.
            Vodeno bilje uz vodu i hladovinu
 • Zagrad – povijesno naselje                                    30 min
            Prolaz kroz naselje starih stambenih objekata ,kamene gradnje
 • Plovanski dol – šuma maruna    1200m                45 min
            Prolaz kroz uređenu šumu maruna sa organiziranim vodićem
            Bilje pod marunima,gljive
 • Pod lipom -Vrt ljekovitog bilja  600 m2                    30 min (odmor 15 min)
            Odmorište za grupe sa predavanjem i razgovorom o ljekovitim biljkama ovog kraja
 • Veprina 519 Prerada ljekovitog bilja                   30 min
            Za grupe organiziramo ponudu sa degustacijom zdrave hrane od samoniklog bilja
 • Autobus Centar  Veprinac Matulji-Opatija-Rijeka

 

Upiti i organizacija oko Kružne edukativne staze Veprina:

Veprina 519,  Rajko Ukić 098305395 rajko.ukic@3tcable.hr

Predavači

Zdenka Klanjac Ukić, fitoterapeut

Vodiči

Registrirani planinarski vodići


 

Uvid u korištenju bilja u ljekovitosti za nas

Tvari važne za učinak biljke često puta se nalaze samo u jednom dijelu biljke pa se upravo taj dio koristi kao biljna droga, a da bi iz biljke iscrpli djelatne tvari najčešće je potapamo u vodu. Ljekovito bilje danas se primjenjuje u različitim farmaceutskim oblicima: vodene iscrpine biljnih droga (infuzi, dekokti, macerati), etanolne iscrpine (tinkture-biljne kapi), uljni macerati, sirupi te kapsule i tablete.

Važno je naglasiti da se pojam biljna droga u farmaciji odnosi na osušene i usitnjene dijelove biljke (cvijet, lat. flos; list, lat. folium; nadzemni dio biljke – zelen, lat.herba; kora, lat. cortex; korijen, lat.radix, plod, lat. fructus ili semen) koji se zatim koriste u fitoterapiji, dakle to nije opojno sredstvo.

Hranilište za ptice i HOTEL ZA BUBE (Biljka angelika visoka preko 2,5 metra)

Maline

Ovisno o tome koju biljnu drogu koristimo, razlikujemo različite načine pripreme uz pomoć vode kao otapala:

 • Cvjetove i listove koji su mekši biljni dijelovi, pripremamo kao oparke, infuze – npr. cvijet nevena, list koprive;
 • Nadzemne dijelove stabljike u cvatu pripremamo kao infuze – npr. stolisnik ili preslicu;
 • Plodove ili sjemenke, npr. komorač također pripremamo kao infuze.

Infuze pripremamo tako da biljne droge prelijemo kipućom vodom i pustimo da odstoje poklopljeni 10 –20 minuta, zatim se procijede. (infuzi su ono što inače u svakodnevnom životu nazivamo čaj)

 • Kore, korijenje i podanci koji su tvrdi biljni dijelovi, pripremamo kao uvarke, dekokte jer je potrebno dulje vrijeme da voda prodre u unutrašnjost i ekstrahira ljekovite sastojke – npr. kora hrasta, korijen maslačka.

Dekokte pripremamo tako da biljne droge stavimo u hladnu vodu, prokuhamo 10 minuta te pustimo da odstoje poklopljeni 20 minuta, zatim se procijede.

 • Neke biljke zahtijevaju poseban način pripreme kako se na visokoj temperaturi ne bi uništili određeni sastojci koji su vrlo korisni, npr. biljne droge sa sluzima kao što je korijen bijelog sljeza, ili pak da se izbjegne otapanje neželjenih sastojaka npr. imela. Takve biljke pripremaju se kao macerati.

Macerate pripremamo tako da biljne droge maceriramo u prokuhanoj, ali ohlađenoj vodi na sobnoj temperaturi kroz najmanje pola sata do sat vremena, ponekad i 12 sati, ovisno o biljci. Zatim se procijede, a prije pijenja lagano zagriju.

 • Tahebo čaj ima specifičan način pripreme. Za pripremu čaja koristi se destilirana voda. Čaj se mora kuhati u staklenoj posudi. Za miješanje koristi se staklena ili plastična žličica, a za cijeđenje plastično cjedilo ili gaza.

U 300 ml destilirane vode stavimo 1 čajnu žličicu tahebo čaja, kada zakipi kuhamo 5 minuta, a zatim još 20 minuta na laganoj vatri. Nakon toga pustimo čaj da stoji dok se talog ne slegne i procijedimo.

Suvremena fitoterapija je savršen spoj tradicijskih iskustva i rezultata moderne znanosti. Danas je uglavnom poznat kemijski sastav glavne djelatne tvari, a samu primjenu ljekovitog bilja treba racionalizirati i prepustiti stručnjacima, što je naročito važno kod kombiniranja ljekovitog bilja te uzimanja s drugim lijekovima


 

Škole u prirodi

Škola u prirodi  (za grupe do 20 osoba)

Program:

 • Škola u prirodi za predškolski odgoj                                                45 min
 • Škola u prirodi za školski odgoj 1 – 4.razred                                    90 min
 • Ostali i starije osobe                                                                        90 min

Teme:

 • Samoniklo bilje Angelika-Žednjak
 • Bio vrt ,uzgoj i održavanje
 • Zajednički uzrast biljaka
 • Hotel za bube

Posjeti :

 • Ljetni termini: radnim danom 9-12h, vikend 10-15h
 • Zimski termin: 9-12h
 • Termini po dogovoru

 • Upiti i organizacija: Veprina 519,  Rajko Ukić – mob: 098 305 395, e-mail: rajko.ukic@3tcable.hr
 • Predavači: Zdenka Klanjac Ukić, fitoterapeut
 • Vodiči: Registrirani planinarski vodiči