Uzgoj i ime

UZGOJ

Biljke tipa Ruscus su  veoma lijepe tamnozelene, dekorativne sa crvenim bobicama širim ili izduženim listovima. Najrasprostranjenija je oštrolisna veprina, koja se je prethodnih godina koristila za izradu vijenaca i uređenju okućnica.

Mekolisna veprina /Ruscus hipoglossum/ se u novije vrijeme pokušava uvesti u cvjećarstvo  zbog  širokih  i sjajnih listova.

Ital  Ruscus je  najčešće upotrebljavana biljka zbog  svog dekorativnog izgleda. Grane  su dužine i do 90cm, gusto je razgranata, ima uspravan oblik krošnje, listovi su sjajne zelene boje. Svojim izgledom obogaćuje razne cvijetne aranžmane. Rezane grane ostaju i do 30 dana sviježe pa  se cvijetni aranžmani dugo održe.

Ako se odlućimo za uzgoj  potrebno je imati slijedeće uslove:

Propusno rahlo tlo, po mogućnosti  nizbrdica , polusjena  ili sijena.
Ph 6-7 kiselost zemljišta, sadnja u redove u jesen, rezanje u ljetnjim mjesecima.
Održavanje grana rezanjem starih stapki ili listova, gnojenje kao i ostalo ukrasno bilje.

www.gartendatenbankkk…de/wiki/ruscus-aculeatus

IME

Naziv biljke Veprina još je neistraženo područje, te će biti obrađeno u sljedećem periodu. Da li je naziv Veprina došao po mjestu Veprinac ili je Veprinac dobio ime po biljci Veprini?

Latinski naziv Leprin je korijen po kome bi mogla biti srž imena Veprina.

Da li je vepar(divlja svinja) bio podloga za ime mjesta Veprinac, jer su sva mjesta u rimskom dobu dobivala ime po životinjama a ne po biljkama. Moguće je da je Veprinac dobio ime po vepru, a Veprina po mjestu Veprinac.

Primjer grada u Austriji koji je dobio ime po vepru (Veprovgrad).