Mladice veprine

Mladi izdanci veprine u našem jelovniku
img_4281

Opis mladice  –  štapićasti oblik od zelene  do plavoljubičaste boje  ovisno o tlu na kojem raste. Može narasti  i do 80 cm visine, ali je tada već nešto tvrđa pa ju je najbolje ubrati  kad je velika oko 30 cm.
Inače ona brzo raste tako da je u odnosu na svoju sestričnu divlju šparugu još sočnija i više se može
iskoristiti u pripremi. Raste divlje u prirodi a može se uzgajati  i u vrtovima, također i u vazama kao ukrasna  i korisna biljka.


 

Čuvanje mladica Veprine

Nekoliko dana može  se čuvati u hladnjaku do pripreme. Također ih možemo  zamrznuti kao i drugo  zeleno povrće.  Najbolje ih je koristiti svježe. Tvrde dijelove mladice upotrebimo kao temeljac za juhu, ili  za podlijevanje kod pripremanja  jela.Svježa  je  mladica  gorka, ali ako nam to ne paše samo ih blanširamo u vreloj vodi uz dodatak malo soli i šećera, eventualno maslaca i one izgube prirodnu gorčinu.Od mladica veprine možemo pripremati razna jela prema svom ukusu ili  kreativnom kuhanju po želji.

Mladice veprine možemo dodavati u  druge guste povrtne juhe, koristiti kao nadjev za
razne pite, složence, sa prhkim ili lisnatim tijestom, kao prilog mesnim i ribljim jelima,  veoma su prikladne za miješane  i  složene salate. Najomiljenije su ipak fritaje, mladice veprine  u kombinaciji sa jajima ,  uz dodatak  šunke, pršuta, slanine,  parmezana  ili račića.  Isto tako veprina se vrlo dobro kombinira sa slatkim,  tako da se mogu pripremati i deserti sa mladicama veprine.Nutritivne vrijednosti

Izdanci veprine sigurno ne zaostaju za nutricionističkim vrijednostima drugog zelenog povrća, a s obzirom da je to još i samoniklo jestivo povrće, to je samo još jedan plus u kvaliteti. Kod uzimanja i serviranja ove namirnice poželjno ju je uzimati u manjim obrocima, više puta dnevno.
Mladice veprine imaju malu energetsku , a veliku nutritivnu vrijednost. Minerali, vitamini i mikroelemti ( kalij, fosfor, sumpor, i dr.) Ljekovit sadržaj biljke je značajan eterično ulje, steroidni saponin ruskin, ruskozid, aglikon ruskogenin, neoruskogenin, pirokatehol, spertein, fitosrerol, vitamin P..).