Ljekovitost

Veprina ljekovitost(ruscus risom)

Ljekoviti sadržaj: Eterično ulje, steroidni saponin ruskin, ruskozid, aglikon ruskogenin, neoruskogenin, pirokatehol, spertein, fitosterol, vitamin P, treslovina, smola, holin, šećer, kalijeva sol

Ljekovito djelovanje: Veprina je tradicionalni lijek kojim se liječe nožne vene, teške i umorne noge osoba koje tokom dana najviše stoje, kao i kod osoba oboljelih od gihta. Korijen veprine je pak lijek kojim se pojačava izlučivanje mokraće, izaziva znojenje, liječi proširene vene i hemoroide, pomaže kod poremećene cirkulacije u šakama i stopalima, i u mozgu, ublažava svrab u predjelu čmara, ispiru razne kožne nečistoće, pomaže u liječenju žutice, u otklanjanju pijeska u mjehuru i bubregu, kod sindroma karpal tunela, kod artritisa, gihta, reumatizma, arterioskleroze, kod prevencije flebitisa, kod tumora prostate i varikoznih vena. Od tinkture se može napraviti mast za hemeroide. Prašak od osušenog smrvljenog korijena veprine koristimo za posipanje rana kod proširenih vena. Plod veprine djeluje diuretično i depurativno. Sjemenke pak možemo rabiti kao purgativno sredstvo. Ruscorectal je lijek koji se izrađuje od korijena veprine, u oficijelnoj medicini koristi se za liječenje proširenih vena, ulceroznih vena, venske insuficijencije, otvorenih rana, edema, upale vanjskih i unutarnjih hemeroida, krvarenja i svraba.

Kontraindikacije: Pripravke od veprine za unutarnju upotrebu ne bi smjele uzimati osobe s povišenim tlakom i trudnice.

Ljekovita droga koja se primjenjuje u farmaciji

Ljekovite droge dolaze u ljekarne, biljne drogerije, kao i u galenske laboratorije i industrijske pogone za proizvodnju ljekovitih pripravaka najčešće u usitnjenom obliku. Ponekad se rabe i cijele droge (Lini semen, Secale comutum). Njih susrećemo i u nekim čajnim mješavinama- SPECIES.

Osušene biljne droge najbolje se čuvaju cijele, ali ih ljekarne i veledrogerije primaju i izdaju izrezane (koncizirane). Sve droge koje sadrže hlapive sastojke, u prvom redu eterična ulja, u mljevenom obliku znatno brže gube aromu, pa farmakopeje propisuju koliko dugo smiju u takvu obliku biti uskladištene.

Stupanj usitnjenosti pojedinih droga određuje se pomoću sita, koja imaju brojeve propisane u pojedinim farmakopejama, kao i u europskoj farmakopeji. U proizvodnji ljekovitih pripravaka usitnjene droge imaju veću mogućnost kontakta s ekstraktivnim sredstvima. Stupanj usitnjenosti je osobito važan pri izradi čajnih mješavina i uz svaku drogu koja ulazi u sastav nekog čaja mora biti označen broj sita.

Priprava ljekovitih droga

Izvori za dobivanje ljekovitih droga biljnog podrijetla su prirodna staništa, dakle skupljanje biljnog materijala na terenu gdje biljke samoniklo rastu, a zatim uzgoj ljekovitog bilja. Iako su za neke droge prirodna staništa jedini izvor (Arnica montana, Arctostaphylos uva ursi, Gentiana lutea), ipak se veliki broj droga važnih za terapiju dobiva isključivo iz uzgoja.

Samoniklo ljekovito bilje varijabilan je materijal jer njegova kakvoća, s obzirom na ljekovite tvari, može znatno varirati. Ona ovisi o klimatskim prilikama (podneblju) u kojima se biljke razvijaju, o atmosferskim prilikama (padaline, temperatura zraka i sunčeva svjetlost). Kadulja s otoka Paga i Hvara, kao i ona iz dubrovačkog primorja, ima različit kvalitativni i kvantitativni sadržaj eteričnog ulja. Djelotvorne tvari tvorba kojih ovisi o sunčevu svjetlu, u većoj će se količini stvarati tijekom sunčanijih mjeseca i dana (ljetni i jesenji mjeseci).

Još je nekoliko čimbenika odlučujuće za postizanje kakvoće biljne droge koju zahtijevaju farmakopeje, odnosno norme tržišta – godišnje doba, pa čak i doba dana, kada se biljke beru, kako se suše i osušene čuvaju. Prilikom otkupa samoniklog bilja neki od tih podataka ostaju nepoznati.

Neke biljne droge se više i ne dobivaju od samoniklih vrsta, nego visokokvalitetnih i selektiranih kultivara. I potrebe u proizvodnji nekih vrsta ljekovitih biljaka su vrlo velike; postoji izvoz i sirovine za farmaceutsku industriju (Silybum marianum).

Svestranija je uporaba čajeva, zdravstvene kozmetike i drugih proizvoda od prirodnih sastojaka.

Odgovori