Oštrolisna/bodljikava veprina Ruscus Aculeatus

ostrolisna-veprinaStabljika. Ima jako razgranatu drvenastu stabljiku. Iz korijena se u visinu granaju ravne grane koje su veoma čvrste i rastu u raznim smjerovima, da bi cjelokupno na kraju dobila oblik široko nepristupačnog grma koji varira od 30 cm do 1 m, zavisno od uvjeta gdje raste.

List. Oštrolisna veprina ima posebno prepoznatljive jajasto oblikovane kožne listiće koji su više bodlje nego list pa se još nazivaju lažni listići – filokladije. Oni su smješteni nasuprotno po stabljici biljke i veoma su oštri i bolno neugodni ako se neoprezno približimo.

Cvijet. Velika posebnost ove biljke su sitni i neugledni, zelenkasto – bijeli cvjetići se po pet latica i crno bijelim tučkom u sredini, kojeg ćemo vrlo teško uočiti ukoliko ne naiđemo na otvoreni cvijet. Biljka cvate u ožujku ili travnju. Cvijet je bez mirisa, smješten je u pazušcima listića kao da je obješen.

Veprina je dvodomna biljka, a to znači da u prirodi nalazimo posebno biljke sa ženskim i posebno sa muškim cvjetovima. Biljke sa ženskim cvjetovima imaju tučak, a sa muškim imaju prašnike.

Plod. Plod veprine je veoma upadljiva boba jarko crvene boje, ona se smjestila na list veprine, koji je dovoljno čvrst da je nosi. U svom kućištu, boba se sastoji od dvije pravilno složene plodnice sa sjemenkama. Svaka plodnica ima po dvije sjemenke.

Korijen. Korijen je najljekovitiji dio veprine koji je upravo zahvaljujući razgranatosti uspio iscrpiti iz zemlje tolike vrijedne spojeve i minerale koji su čovjeku potrebni. Na glavni odebljali dio korijena nanizani su mnogi sitni i još sitniji korjenčići –rizomi- koji se granaju na sve strane do nekih 3O cm dubine. Korijen je ljutog i gorkog okusa, i specifičnog ugodnog mirisa. Boja mu je bijela a na mnogim rebrastim pregibima je blijedo-ružičasta, i čini njegov izgled vrlo zanimljivim, poput umjetničkih tvorevina koje samo priroda može dati.
Izdanak. Još se zove herba ili zelen veprine. Na proljeće nas veprina daruje mladim metličastim izdancima, zelene boje čiji je okus nešto više gorak od nama svima poznate i cijenjene šparoge.
Ti izdanci veprine su već dugi niz godina, nepravedno zapostavljeni kao gurmanska delicija čije su kvalitete ravne šparogi, a po nekim studijama iz morfologije i farmakopeje biljaka, i učinkovitije.