Uskolisna/ mekolisna – Ruscus Hypophyllum

RUSCUS  HYPOPHYLLUM- (Danae racemosa/Italian Ruscus/Alexsandrian  Laurel/  je poznata kao omiljena ukrasna biljka, zbog svog veoma atraktivnog izgleda bilo da raste usamljeno ili u skupinama. Samonikle u prirodi baš ne nalazimo u većim zajednicama, zato se ona u Evropi i u svijetu uzgaja. Zastupljena je kao sadnica za dekoriranje luksuznih interijera i exterijera, a naročito je prisutna u cvijećarstvu kao sastavni dio svečanih ukrasnih aranžmana ,kod vjenčanja i drugih svečanosti.

Ruscus Hypophyllum – je višegodišnja  zimzelena  biljka  koja naraste i do 1m visine  sa granama koji se uspravno dižu u sredini, a bočne se grane većinom povijaju prema zemlji. Kao i kod oštrolisne veprine iz korjena se nepravilno granaju neravne stabljike,tanje su i nježnije pogotovo prema vrhu biljke. Iz pojedinačnih grana se bočno granaju manje grančice nasuprotno raspoređene u nepravilnim razmacima, a isto su tako nanizani i listići kojih ima 5 do 6 po grančici. Listići su lancetasto izduženi, svi su podjednaki i pravilno dužno isprugani, sjajni. Na vrhu pojedinačne grančice u pazušcima listova pojavljuje se cvijet u proljeće, bijele do žućkaste boje. Na njegovom se mjestu u jesen pojavljuju  jedna do dvije crvene bobe. Po spolnosti biljka je dvodomna. Unutar opni bobe sadrže po dvije sjemenke. Korjen Ruscusa hypophyllum  je splet  isprepletenih rizoma debljih i tanjih,  koji rastu do 20 – 30cm u dubinu i šire se na sve strane.

U prirodi ili u kultiviranim nasadima gotovo je uvijek nalazimo u zasjenjenim položajima jer ona ne voli mnogo sunca. Traži dobro plodno zemljište i vlažno propusno tlo. Ipak ako želimo  više crvenih ukrasnih boba  na biljci uzgajati ćemo je u polusjeni.

Odgovori