Afrodizijak

Afrodizijačko jelo: Bučine koštice – orasi – med – veprina…

Uz smetnje cirkulacije koje su glavni uzrok impotencije, u 20% slučajeva to je niska razina testosterona. Međutim, terapija testosteronom povezuje se sa povišenim rizikom od raka prostate. Stoga se i u liječenju impotencije sve više traže prirodne supstance, odnosno hrana i ljekovito bilje za dobar seks. Na tržištu se ponovo mnoštvo toga reklamira kao afrodizijak, dok su znanstvene potvrde zapravo rijetke. Nedavno je provedeno istraživanje na Sveučilištu Guelph u Kanadi, Ontario kojim su obrađeni rezultati desetina studija na raznim supstancama životinjskog i biljnog porijekla kojima se pripisuje afrodizijačko djelovanje: najveću dokazanu moć imaju egzotični začin šafran, korejski ginseng i afrički yohimbin. Umjerenu učinkovitost u eksperimentima na životinjama pokazali su muškatni oraščić, klinčić, češnjak i đumbir.

Spolna želja, erekcija, orgazmi i kod muškarca i kod žena ovise o stanju psihe i nivou stresa, stanju prokrvljenosti spolnih organa, općem stanju krvotoka i žlijezda sa unutarnjim lučenjem i seksualnih žlijezda, općoj tjelesnoj kondiciji, pobudljivosti nervnog sustava… Problematika je kompleksna pa razne supstance ne djeluju istovjetno na različite muškarce i žene.

Početkom starenja općenito gubimo spolnu moć prvenstveno zbog smanjenog izlučivanja hormona (progesteron, testosteron, DHEA) i zbog slabije cirkulacije, a posebno one u mozgu i spolnim organima (impotencija često prati dijabetes). K tomu sve je kraće vrijeme seksualnog odnosa i jer s godinama pada tjelesna izdržljivost zbog debljine, propadanja mišićnog tkiva i oslabljene tjelesne kondicije. Sve što djeluje suprotno može se preporučiti kao sredstvo za bolji seks: zdrav život i kretanje, održavanje primjerene tjelesne težine, a od hrane i ljekovitog bilja sve ono što potiče i jača cirkulaciju, lučenje žlijezda sa unutarnjim izlučivanjem i stimuliranje centralnog živčanog sustava te ono što djeluje kao antidepresiv.

Glavni seksualni organ je mozak

American Journal of Medicine (2007) donosi da je erektilna disfunkcija u visokoj korelaciji sa lošim fizičkim zdravljem i neaktivnošću. Više od 50% dijabetičara, 44% osoba sa visokim krvnim tlakom i 26% osoba koje se ne kreću (gledaju TV više 3 i više sati dnevno) iskazuju problem u postizanju erekcije ili sa “ponekad” ili sa “uvijek”. “Nuspojave dijeta i vježbanja su samo više samopouzdanje, a to bi bio najbolji afrodizijak, jer je glavni seksualni organ mozak”, poručuje Christopher Wanjek, kolumnist na LiveScience.com.

Bračni par znanstvenika Anna Maria i Brian Clement u svojoj knjizi “7 ključeva za cjeloživotnu seksualnu vitalnost” (engl. “7 keys to lifelong sexual vitality”), primjerice, posebno preporučuju izbjegavati hranu s visokom količinom zasićenih masnoća koje uzrokuju aterosklerozu te soju i proizvode na bazi soje jer sadrže visoku koncentraciju ženskog spolnog hormona estrogena koji kod muškarca smanjuje djelovanje muškog spolnog hormona testosterona i time spolni nagon, a kod žena nakon 35. godine smanjuje utjecaj progesterona (hormona spolne želje) zbog narušavanja omjera progesteron/estrogen. Oni preporučuju uzimanje sve zdrave i prirodne hrane koja čuva tijelo, posebno hrane koja potiče mršavljenje i čuva srce: mrkve zbog antioksidativnog djelovanja vitamina E, zelenog lisnatog povrća koje čisti krv i kapilare, avokada koji daje energiju stanicama zbog bogatog sadržaja esencijalnih masnih kiselina te orašastih plodova i plave ribe (losos, skuša, srdele) koji obiluju omega kiselinama koje potiču cirkulaciju i time erekciju kod muškarca i orgazam kod žena.

U knjizi dr. Mehmeta Oza i dr. Michaela Roizena “Vi zauvijek mladi” (engl. “You: Staying Young”) posebno ističu važnost mršavljenja, te navode da pretili muškarci s gubitkom 15 kg dodaje svom penisu 2,5 cm: “Penis vam, strogo govoreći zapravo ne raste, nego se tope nakupine masnih stanica zdjelice. Ako dobivate na težini, nakupine masnih stanica “guše” penis.”

Evo i popisa hrane, začina i ljekovitog bilja koje kao prirodne afrodizijake suvremeni liječnici, farmaceuti i nutricionisti najčešće preporučuju:

GINSENG lat. Araliacea: Korijen korejskog ginsenga, tzv. crveni ginseng u nekoliko je studija potvrđen kao afrodizijak i to za oba spola. Pojačava seksualnu želju i pobuđenost u genitalnim zonama tako što opušta mišiće i pojačava dotok krvi u genitalnoj zoni. Ženama u menopauzi preporuča se tzv sibirski ginseng koji pojačava lučenje progesterona, hormon koji održava libido žene, a čije djelovanje ovisi o tome u kolikom je omjeru sa estrogenom. Nakon 35. godine smanji se lučenje progesterona, dolazi do dominacije estrogena i posljedično do smanjenja libida. Osim preparatima koji pojačavaju lučenje progesterona, ženama se savjetuje uzimanje hrane koje blokira estrogene (osim očuvanja libida, idealni omjer progesteron/estrogen sprječava debljanje): ananas, bobičasto voće, brokula, grah, leća, fitoestrogeni u sojinom mlijeku, zobene pahuljice, mahune, sjeme lana i badem

ČOKOLADA: Sadrži feniletilamin i serotonin, kemikalije koje stimuliraju područja za dobro raspoloženje u mozgu. Kakao sadrži flavonoide koji povećavaju količinu dušikovog oksida koji proširuje arterije i omogućuje dotok krvi u spužvasta tijela penisa. Smatra se da na potenciju više utječe dušikov oksid nego razina testosterona u krvi. Naime, penis postaje tvrd zahvaljujući receptorima na stanicama naših arterija koji stimuliraju lančanu reakciju koja naposlijetku opušta krvne žile koje ulaze u penis. Dušikov oksid najčešće se nalazi u endotelijalnim stanicama koje prekrivaju unutrašnjost naših aarterija. Čim zbog stvaranja plaka stijenke arterija postanu malo tvrđe, razine dušikovog oksida opadaju, pa se krvna žila ne može normalno širiti kad je potrebno malo više krvi u spužvastom tkivu. Količinu dušikovog oksida u krvi povećavaju flavonoidi, kojeg nalazimo u tamnoj čokoladi, crnom grožđu, bobicama… i L-arginin koji nalazimo u orašastim plodovima.

ŠAFRAN lat. Crocus sativus: Dodavanje šafrana u hranu laboratorijskih štakora dovelo je do značajnog povećanja frekvenciju erekcije, a i daljnje testiranje na muškarcima s problemom potencije pokazalo je da ima učinka, a nema nuspojava. Učinak zasad nije niti blizu onome sintetičkih supstanci pa se očekuje nastavak istraživanja.

YOHIMBIN lat. Pausinystalia yohimbe: Nazivaju ga prirodnom Viagrom, spada u stimulatore centralnog živčanog sustava. Brojne studije pokazuju da djeluje kao afrodizijak, no ima brojne nuspojave: napadi panike, otkazivanje bubrega, halucijandije, iznenadne smrti. Gdje počinju učinkovite i opasne doze i koliko se razlikuju, do danas je nepoznato.

MEKSIČKA DAMIANA lat. Turnera diffusa: Biljka koja se od davnina kuha u ljubavnim napicima. Po snazi je približna yohimbinu, ali uz manje nusefekata. Upotrebljavaju se vrhovi lista ove biljke slične metvici koja raste u Meksiku, južnoj Kaliforniji i Teksasu. U meksičkoj farmakopeji klasificirana je kao afrodizijak, tonik i diuretik.

ZLATNI KORIJEN lat. Rhodiola rosea: Biljka koja raste u arktičkim predjelima i na sibirskim planinama pomaže kod impotencije kada se uzima u obliku čaja ili s nekim alkoholnim pićem koje ima nizak sadržaj alkohola. Pomaže kod impotencije i kod funkcije prostate jer podiže razinu serotonina u mozgu.

MACA lat. Lepidium meyenii: Ljekovita biljka koja se već tisućama godina uzgaja u Peruanskim Andama, na nadmorskoj visini od 4 – 4,5 tisuća metara. Koristi se prah crvenog korijena bogat vitaminima B skupine i aminokiselinama. Navodi se da povećava libido, smanjuje tjeskobu i stres, utječe na bolju proizvodnju spermija i povećava volumen spermija, pa su je tako koristile Inke, a Španjolci su ju davali životinjama da bi povećali rasplod. Maca sadrži adaptogene – prirodne tvari koje imaju mogućnost da olakšavaju prilagođavanje ljudskog organizma na razne nepovoljne uvijete, dovode tijelo u hormonalnu ravnotežu i djeluju na svaku osobu pojedinačno. Podiže ili smanjuje razinu hormona, sadrži biljne sterole koji pomažu u zaštiti srca i krvnih žila, prirodno regulira kolesterol.

GINGKO lat. Ginkgo biloba: Još se od drevnih vremena u kineskoj medicini koristi za pospješuje mikrocirkulacije i protok krvi, djeletvoran i kod problema potencije.

KORIJANDER: Za ovaj se začin navodi da ubrzava cirkulaciju u genitalnom području te se preporuča sljedeći recept: 3 grama praha korijandera sa žlicom meda, ostaviti da se rastopi u ustima, pa tako 3 puta dnevno.

EURICOMA LONGIFOLIA JACK (lat.): Korijen malezijske biljke navnodno djeluje blagotvorno na stvaranje testosterona, prema nekim tvrdnjama može povećati razinu testosterona do 20%.

KAMENICE: Ovaj je školjka najbogatiji izvor cinka koji nam je na raspolaganju, a cink direktno povećava proizvodnju spermija i razinu testosterona u organizmu muškarca. Osim kamenica, cinkom su bogati još i teleća jetra, govedina i janjetina, a od biljih izvora sezam, sjemenke buće i sjemenke lubenice.

KAVIJAR: Afrodizijačko mu se djelovanje pripisuje zbog bogatstva cinkom i visoke hranjivosti.

ORAŠASTI PLODOVI: Bogati su ometa 3 masnim kiselinama, pa povoljno djeluju na krvotok i cirkulciju te L-argininom koji povećava količinu dušikovog oksida u krvi potrebnog za erekciju.

SJEMENKE BUČE: Sjemenke i nerafinirano hladno tiješteno bučino ulje zbog obilja cinka djeluje blagotvorno na lučenje testosterona, a koristi se u pučkoj medicini u liječenju odnosno prevenciji impotencije i bolesti prostate

ŠPAROGE: Obiluju vitaminom E tzv. vitamin plodnosi koji je važan za sintezu spolnih hormona, a u pučkoj se medicini koriste za liječenje bolesti mokraćnih putova i prostate.

VEPRINA: Kako se koristi za pobojšanje prokrvljenosti putem čišćenja unutarnjih stijenki žila u svim organima povećava se i kolanje protoka krvi. Ima cinka i vitamina E te se u kombinaciji sa izabranom prehranom i može stvoriti prirodni stimulans za dotok krvi u područje genitalija. Preporučujemo isprobani recept: Bučine koštice – orasi – med – veprina…

PČELINJI PROIZVODI: Med, propolis, cvjetni prah i matična mliječ obiluju vitaminima, aminokiselinama i flavonoidima te se preporučaju za povećanje izdržljivost, poticanje cirkulacije te liječenje i prevenciju krvožilnih bolesti i općenito dugovječnost. Dr. Peter Kapš u svojoj knjizi “Liječenje pčelinjim proizvodima APITERAPIJA” preporuča svim muškarcima da nakon 50 godine uzimaju 15 grama cvjetnog praha dnevno, primjerice u mješavini s medom u omjeru 1:1 tri puta dnevno u jednakim dozama. Za problematičnu prostatu preporučuje sljedeći program: Svakodnevno konzumiranje 100 do 150 g meda obogaćenog sa 20% cvjetnog praha. Dnevnu dozu treba podijeliti u četiri obroka, a mješavinu otopimo u toploj vodi i pijemo prije jela. Mješavina još bolje djeluje ako joj dodamo 1% matične mlječi. Uz to se uzima 30% alkoholni ekstrakt propolisa po 30 do 40 kapljica, 3 do 4 puta dnevno prije jela, na kocki šećera ili se može dodati u mješavinu meda i cvjetnog praha.

CRNO VINO: Alkohol u malim koliičnama potiče opuštenost i požudu, a velike količine uzrokuju spolnu nemoć. Shakesperae kaže o alkoholu u seksu: “budi želju, ali remeti izvedbu”. Crno vino (plavac mali, babić) se preporučuje konzumirati zbog povoljnog djelovanja na krvne žile i tlak te bogatstva flavonoidima koji potiču stvaranje dušikovog oksida koji omogućuje erekciju.

CRNO GROŽĐE: Polifenoli iz nekih sorti grožđa i  bobičastog voća  potiču endotelijalne stanice (kojima su presvučene krvne žile) da počnu lučiti dušikov oksid koji štiti od srčanožilnih bolesti i održava zdrave krvne žile i odgovarajući krvni tlak, omogućuje erekciju penisa. Korisni su samo sokovi s visokom razinom polifenola

MUCUNA PRURIENS (lat): Stimulans je centralnog živčanog sustava. Sadrži L-dopu koja se u tijelu pretvara u dopamin koji stimuira hipofizu na lučenje testosterona i hormona rasta koji potiču spolnu želju. Potiče regeneraciju živčanog sustava te se koristi u prevenciji Parkinsonove bolesti. L dopom je bogat i bob.

ČEŠNJAK: Sadrži alicinom koji pojačava cirkulaciju i protok krvi u spolnim organima. a kako miris ne bi poništio blagotvorno djelovanje supstance preporuča se uzimanje kuhanog.

GOVEDINA: Bogata je cinkom i proteinima nužnima za lučenje testosterona. Osim govedine preporučaju se još i jaja, piletina i kravlji sir. Kako je testosteron derivat kolesterola u prehrani ga ne treba izbjegavati, a prema najnovijim spoznajama mesna dijeta hranom bogatom kolesterolom neće uzrokovati visoki kolesterol u krvi sve dok se jede malo škrobnih namirnica (LCHF dijeta), puno povrća i redovito trenira.

PLAVA RIBA I RIBLJE ULJE: Optimalna proizvodnja testosterona usko je povezana s unosom omega 3 masnih kislina, koje spuštaju razinu kortizola, pa na taj način povoljno djeluju na omjer testosteron-kortizol (T:C).

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996911001451

http://www.livescience.com/13633-natural-aphrodisiacs-work-ginseng-viagra.